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  1. 武庫川女子大学紀要 自然科学編
  1. 武庫川女子大学紀要 自然科学編
  2. 45巻(1997年)

Cation Permeability in Soybean Aleurone Layer

https://doi.org/10.14993/00000331
https://doi.org/10.14993/00000331
7c56be77-2546-48af-b841-eb072974d3f0
名前 / ファイル ライセンス アクション
P101-106.pdf P101-106.pdf (1.0 MB)
Item type 紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1)
公開日 2009-06-11
タイトル
タイトル Cation Permeability in Soybean Aleurone Layer
言語 en
言語
言語 eng
item_resource_type
資源タイプ識別子 http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
資源タイプ departmental bulletin paper
identifier_registration
ID登録 10.14993/00000331
ID登録タイプ JaLC
アクセス権
アクセス権 open access
アクセス権URI http://purl.org/coar/access_right/c_abf2
著者 野田, 裕子

× 野田, 裕子

en NODA, Hiroko

ja 野田, 裕子

ja-Kana ノダ, ヒロコ


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福田, 滿

× 福田, 滿

en FUKUDA, Mitsuru

ja 福田, 滿

ja-Kana フクダ, ミツル


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抄録
内容記述タイプ Abstract
内容記述 The permeation of water and ions into bean seeds is essential for processing and cooking of beans. The permeability of cations, K, Na, Ca, and Mg ions, into soybean seed tissue, especially aleurone layer, during water uptake was investigated to characterize the ion permeation into soybeans. Aleurone layers and seed coats contained relatively high concentration of endogenous K and Ca ions, and endogenous Ca ion, respectively. The amounts of Ca ion entered seed coats and aleurone layers were greater than those of other ions, respectively. Ion contents per dried aleurone layer and dried seed coat were almost same from each other. The release of Ca and Mg ions toward the inside tissue from the aleurone layer was observed during water uptake. The cell wall column of aleurone layers adsorbed more K and Na ions than Ca and Mg ions. These results suggest that the Ca ion entered soybean seeds is actively transported from the seed coat to the embryo through the aleurone layer. The active migration of Ca to soybean embryos would be greatly usefull for producing foods enriched with Ca in processing and cooking of soybeans.
bibliographic_information 武庫川女子大学紀要. 自然科学編

巻 45, p. 101-106, 発行日 1998-03-31
出版者
出版者 武庫川女子大学
言語 ja
item_10002_source_id_9
収録物識別子タイプ ISSN
収録物識別子 0916-3123
item_10002_source_id_11
収録物識別子タイプ NCID
収録物識別子 AN10187277
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Ver.1 2023-05-15 13:06:56.865755
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