WEKO3
アイテム
健常成人における低糖質おはぎの血糖上昇抑制効果
https://doi.org/10.14993/0002000502
https://doi.org/10.14993/0002000502a18d5c60-1fe7-41ea-b1e1-171154d7a194
名前 / ファイル | ライセンス | アクション |
---|---|---|
![]() |
|
Item type | 紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1) | |||||
---|---|---|---|---|---|---|
公開日 | 2024-10-30 | |||||
タイトル | ||||||
タイトル | 健常成人における低糖質おはぎの血糖上昇抑制効果 | |||||
言語 | ja | |||||
タイトル | ||||||
タイトル | Inhibition of Blood Glucose Level Elevation by Low-Carbohydrate Ohagi in Healthy Adults | |||||
言語 | en | |||||
言語 | ||||||
言語 | jpn | |||||
キーワード | ||||||
言語 | ja | |||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | 和菓子 | |||||
キーワード | ||||||
言語 | ja | |||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | 血糖値 | |||||
キーワード | ||||||
言語 | ja | |||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | 大麦 | |||||
キーワード | ||||||
言語 | ja | |||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | エリスリトール | |||||
キーワード | ||||||
言語 | ja | |||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | セカンドミール | |||||
キーワード | ||||||
言語 | en | |||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | Japanese sweets | |||||
キーワード | ||||||
言語 | en | |||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | blood glucose | |||||
キーワード | ||||||
言語 | en | |||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | barley | |||||
キーワード | ||||||
言語 | en | |||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | erythritol | |||||
キーワード | ||||||
言語 | en | |||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | second meal effect | |||||
資源タイプ | ||||||
資源タイプ識別子 | http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 | |||||
資源タイプ | departmental bulletin paper | |||||
ID登録 | ||||||
ID登録 | 10.14993/0002000502 | |||||
ID登録タイプ | JaLC | |||||
アクセス権 | ||||||
アクセス権 | open access | |||||
アクセス権URI | http://purl.org/coar/access_right/c_abf2 | |||||
著者 |
小島, 史子
× 小島, 史子× 山本, 周美× 北村, 真理× 辻, 久美子× 倭, 英司 |
|||||
抄録 | ||||||
内容記述タイプ | Abstract | |||||
内容記述 | 糖質は血糖値をもっとも上昇させるため,糖質を多く含む菓子類は糖尿病患者において制限されることが多い.和菓子は小豆に砂糖を加えた餡ともち米から成り,菓子類の中でも高糖質食品である.そこで餡ともち米からなるおはぎで糖質の低減が実現できれば他の和菓子への汎用性が高いと考え,エリスリトールを主とした甘味料と大麦を配合した低糖質おはぎを作成し,食後の血糖上昇とセカンドミール効果について検討した.対象は健常成人12名とし,方法は低糖質おはぎ,通常おはぎのいずれかの試験食を単盲検,クロスオーバーにより摂取し,試験食の摂取開始150分後に食事を摂取し,血糖値を測定した.その結果,低糖質おはぎは通常おはぎの摂取と比較し,食後15~30分の急峻な血糖上昇を有意に抑制し,セカンドミール後の血糖上昇曲線下面積(IAUC)では有意に低値を示した.健常成人における低糖質おはぎの摂取は,食後の血糖上昇を抑制する可能性が示唆された. | |||||
言語 | ja | |||||
抄録 | ||||||
内容記述タイプ | Abstract | |||||
内容記述 | [Aim] The aim of this study was to investigate the postprandial blood glucose response and second meal effect of low carbohydrate Ohagi prepared with barley and erythritol. [Method] The subjects were 12 healthy adults. The method was a single-blind, crossover design in which subjects consumed either low carbohydrate or regular Ohagi as the test meal. After 150 minutes, subjects consumed the meal and their blood glucose levels were measured. [Results] Low carbohydrate Ohagi showed a significantly lower rise in blood glucose levels 15 to 30 minutes after ingestion and a significantly lower glucose incremental areas under the curve (IAUC) after the second meal. [Conclusion] Consumption of low-carbohydrate Ohagi in healthy adults was suggested to improve postprandial glycemic response. |
|||||
言語 | en | |||||
書誌情報 |
ja : 栄養科学研究 en : The Mukogawa journal of nutrition science research 巻 12, p. 1-6, 発行日 2024-03 |
|||||
出版者 | ||||||
出版者 | 武庫川学院 | |||||
言語 | ja | |||||
書誌レコードID | ||||||
収録物識別子タイプ | NCID | |||||
収録物識別子 | AA12744102 |